Expoziție de atașament prenatal: După furtună, Soare!
Primele cuvinte care îmi vin în minte când spun atașament prenatal sunt: îndrăgostire, legătură, prezență, focus și asumare. Fiecare dintre ele traduse în emoție, gând și comportament.
De 3 ani încoace, caut, îmi ies în cale, vin înspre mine o mulțime de gravide. Dintre ele, cele care au trăit unul sau mai multe avorturi spontane, se disting cu mare claritate. Un amestec straniu de entuziasm și răceală, de nerăbdare și frică, de apropiere și distanțare, de încântare și suferință. Durerea pierderii sarcinii pierdute cândva, a copilului nenumit, nevăzut, neauzit, neținut în brațe, doar purtat în pântece umbrește satisfacția unui nou început, a unei noi promisiuni de copil, de mamă.
Avortul spontan zguduie siguranța interioară. Din perspectivă medicală, avortul spontan este pierderea involuntară a produsului de concepție înainte de atingerea viabilității fetale (20 săptămâni de gestație). Din perspectivă psihologică, e altceva. E terminarea neintenționată a sarcinii care lovește brusc și adânc în moalele structurii psihice a femeii și partenerului său. În loc de un copil, lasă un gol. Lasă durere (dacă sarcina a fost dorită). Adaugă la asta nerecunoașterea socială a avortului ca pierdere: Ce ai avortat tu nu a fost un copil! Lasă că o să faci altul. Hai, gata, nu mai plânge! O să vezi, o să rămâi din nou, repede gravidă! Uită! A fost un coșmar!
În ultimii 3 ani, tema asta, a avortului spontan și atașamentului prenatal în următoarea sarcină, m-a bântuit profesional și uman la propriu. Nu! personal nu am trăit niciun avort spontan. Când m-am adâncit în studiul acestei teme, i-am spus coordonatoarei mele (Dr. Prof. Iolanda Mitrofan) – “Mi-e teamă să nu rămân însărcinată și să trec printr-un avort ca și când mi-aș căuta-o!”, iar dânsa mi-a răspuns: “Eu sunt cu tine în asta până la capăt. Nu o avorta (n. lucrarea) pentru că e foarte interesantă”.
25% din totalul sarcinilor se finalizează prin avort spontan, 59-86% dintre femeile care suferă un avort spontan rămân din nou însărcinate, dintre care 4% se confruntă a doua oară cu această experiență, iar 0,16% a treia oară (Statistici general agreate. La nivel global.OMS)
În România, conform unui raport pe care l-am solicitat special pentru documentarea tezei mele de doctorat din partea Centrului Național pentru Statistică și Informatică în Sănătate, cu privire la situația avorturilor spontane înregistrate în perioada 1992-2014, datele nu sunt foarte relevante. Sigur, datorită îmbunătățirii practicilor medicale și nu numai, numărul lor a scăzut semnificativ din 1992 până în 2014, dar a crescut infertilitatea. Și totuși, nu există o evidență cu privire la numărul femeilor care rămân din nou însărcinate, care duc sarcina până la capăt sau care trec printr-un nou avort spontan. Ce știu este că sunt al naibii de multe!
Sâmbătă, 18 Noiembrie 2017, de la orele 11.00 la 12.30, voi susține la Motherhood expoziția de atașament prenatal specific gravidelor cu istoric de avort spontan După furtună, Soare!
Expoziția de atașament prenatal “După furtună, Soare!” cuprinde:
tehnica de lucru planșete art-terapeutice reprezentative pentru atașamentul prenatal, suport terapeutic utilizat exerciții de meditație ghidată folosite playlist muzical coregrafii de atașament prenatal povești despre pierdere și atașament prenatal scrise de gravide insighturi revelatoare și ivindecătoare ale participantelor vignete terapeutice note terapeutice concluzii și rezultate obținute (precise și măsurate)
În spatele expoziției stă cercetarea “Psihodiagnoza și optimizarea atașamentului prenatal la gravidele cu istoric de avort spontan”, pe care am desfășurat-o în cadrul studiilor doctorale (Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Universitatea București). O parte din rezultatele obținute au fost prezentate în jurnale internaționale de profil indexate științific, precum și în conferințe de specialitate din România, Germania și Italia. În curând, în doar câteva 2-3 săptămâni, voi susține rezultatele celor 4 studii în fața comisiei de doctorat. Ultima fază și gata!
Cum se va desfășura expoziția de atașament prenatal: După furtună, Soare!
Dincolo de selecția conținuturilor materiale, concrete – de natură verbală, art-terapeutică incluse, expoziția de atașament prenatal va include o secvență interactivă, de curiozități, întrebări și răspunsuri, clarificări suplimentare și demo-uri terapeutice.
Vom povesti împreună într-un cadru relaxat, în jurul ceștilor de ceai cald sau cafea, despre mutațiile atașamentului prenatal la gravidele cu istoric de avort spontan. Despre realitatea crudă a modului în care este gestionat avortul spontan, din punct de vedere medical și social. Despre intervențiile psihologice și sociale necesare.
Cui se adresează expoziția de atașament prenatal: După furtună, Soare!
Am gândit și organizat acest eveniment pentru:
- psihologi care își doresc să afle din culisele intervenției psihoterapeutice cu gravidele (desigur cu mențiunea respectării standardelor etice referitoare la confidențialitate),
- medici ginecologi,
- viitori părinți (gravide și partenerii lor) – cu sau fără istoric de avort spontan,
- bloggeri și influenceri responsabili, care vor să se implice în creșterea conștientizării impactului avortului spontan asupra atașamentului prenatal în următoarea sarcină, a strategiilor de suport psihologic disponibile, a adecvării modalităților de răspuns social (familie, medici, prieteni etc.) la experiența pierderii, precum și a balansului personal între relația cu fătul oprit spontan din evoluție și relația cu fătul din sarcina curentă,
- oricine interesat să înțeleagă această temă psihologică.
Detalii organizatorice:
Expoziția de atașament prenatal După furtună, Soare! se va desfășura sâmbătă 18 noiembrie 2017, orele 11.00 – 12.30, la sediul Motherhood Center (Al. Solca nr. 8, zona Eroii Revoluției).
Vă voi purta personal cu mare grijă prin furtună și soare, pentru că de cele mai multe ori, natura ne arată: După furtună, Soare!
Participarea se va face pe bază de informare/ înscriere realizată online: email – office@motherhood.ro.
După furtună, Soare!