Consiliere psihologică/ Psihoterapie individuală (adult)

Cum se desfășoară procesul de psihoterapie individuală așa cum îl practic eu

Dacă traversezi o perioadă dificilă marcată de conflicte profesionale (discriminare la locul de muncă), divorț, abuz sexual/ fizic/ emoțional (violență domestică), boala incurabilă a unui membru al familiei tale, o sarcină cu risc, diagnosticarea cu diferite afecțiuni ori alte experiențe traumatice, sau dacă ai traversat la un moment dat pe parcursul vieții un impas existențial care simți că îți afectează stabilitatea interioară în modul de a fi cu tine și cu ceilalți de zi cu zi, procesul transformator al psihoterapiei individuale constituie contextul în care te poți (re)descoperi mai sigur(ă), mai puternic(ă), mai eficient(ă), mai autentic(ă), mai creator(oare).

Procesul de psihoterapie individuală, așa cum îi spune și numele, se referă la procesul terapeutic desfășurat unul la unul. În anumite situații totuși, se poate impune ca pentru un număr redus de ședințe (desigur cu acordul tău) să se alăture procesului și o altă persoană (ex. – partenerul de viață, părinte, copil etc.) în vederea optimizării eficienței intervenției psihologice.

Hope" a fost pictat de George Frederic Watts și înfățișează o femeie legată la ochi, care cântă dintr-o liră ciupind ritmic singura coardă rămasă intactă, restul fiind rupte.  Este deopotrivă, un tablou al simbolurilor și evidenței. Globul pământesc, capul ușor plecat înspre singura coardă care mai poate produce muzică, poziția fetală, tușele delicate, jocul delicat de lumini – toate traduc, în viziunea mea, fragilitatea speranței cu care clientul (femeie sau bărbat) se angajează în procesul psihoterapeutic.

În primele ședințe:

  • Vom povesti despre ceea ce te aduce în acest moment în terapie, despre tine și viața ta, despre evenimentele traumatice trăite, impactul lor asupra ta și despre schimbările personale pe care le urmărești. Vom clarifica așadar, motivația și obiectivele tale pentru procesul de psihoterapie.
  • Vom povesti despre mine ca psiholog, abordarea psihoterapeutică pe care o practic, despre ce înseamnă și mai ales, ce nu înseamnă psihoterapia.
  • Vom puncta cadrul terapeutic din punct de vedere administrativ, ca durata ședințelor de consiliere/ psihoterapie și programarea lor, prețul și frecvența lor, standardele deontologice specifice procesului terapeutic (ex. confidențialitate, excepții de la confidențialitate etc.).
  • Voi evalua – folosind după caz, instrumente de psihodiagnoză – interviuri structurate/ semi-structurate, inventare de personalitate, teste proiective – trăsături de personalitate, elemente de atașament, existența sau nu a incongruențelor emoționale și cognitive, manifestate prin disocieri ale comportamentului verbal și expresiv sau altfel spus voi urmări cu atenție specificul comportamentului tău. Poate că ideea evaluării te îngrijorează dintr-un motiv sau altul și este absolut firesc. Pe mine, ca specialist, toate aceste detalii mă ajută să adaptez intervenția psihoterapeutică la ritmul, nevoile, resursele și alte particularități ale tale astfel încât să îți atingi obiectivele stabilite cu succes.
  • Ne vom organiza împreună din punct de vedere al prioritizării obiectivelor intervenției terapeutice.
  • Având în vedere că procesul psihoterapeutic este în esență, unul interpersonal, un aspect esențial al procesului, se referă la inițierea relației terapeutice, care se va dezvolta ulterior continuu pe parcursul psihoterapiei de la o ședință la alta. Indicatorii necesari ai relației terapeutice adecvate au în vedere: respectul reciproc, siguranța fizică și emoțională, conectarea emoțională care vor conta semnificativ nu doar în a te ajuta să te deschizi, să vorbești despre tine, ci mai ales în a reflecta cu privire la tine și experiențele trăite, în a descoperi legături, a găsi noi sensuri, a formula și exprima experiențe emoționale transformatoare, în a dezvolta noi răspunsuri – comportamente, acțiuni eficiente, realiste, creatoare și originale.

În următoarele ședințe ale procesului psihoterapeutic:

  • vom explora în profunzime (dincolo de ce îți este cunoscut la prima vedere) cauzele și problematicile psihologice asociate, respectiv modul tău personal de a vedea lucrurile, de a interpreta evenimentele trăite sau anticipate, de a răspunde verbal, emoțional, comportamental în contexte existențiale de zi cu zi;
  • te voi însoți pas cu pas în demersul identificării de noi semnificații personale pentru experiențele traumatizante sau blocante trăite;
  • vom căuta și descoperi prin tehnici terapeutice mobilizatoare (ex. vizualizare, dramaterapie etc.) soluții posibile, răspunsuri și comportamente alternative inedite, pe care mai apoi, le vei testa în realitate, în cotidian – acasă, pe stradă, la serviciu, acolo unde este necesar, în relație cu tine și cu ceilalți, depășind blocajul existențial și aducând în viața ta schimbarea și vindecarea de care ai nevoie.

 Procesul de finalizează prin:

  • trecerea în revistă a etapelor procesului psihoterapeutic și a schimbărilor realizate de tine în cadrul și urma lor;
  • evaluarea rezultatelor obținute, a obiectivelor formulate inițial și pe parcursul procesului de psihoterapie;
  • încetarea de comun acord a procesului cu atribuirea statusului “Ținem legătura” – în vederea confirmării ulterioare, repetate, în timp, a stabilizării schimbărilor și a evoluției, precum și a inițierii unei noi intervenții în caz de nevoie.