Consiliere psihologică/Psihoterapie de cuplu

Relația de cuplu este una dintre cele mai speciale legături interumane în care se developează rând pe rând acte personale, de comunicare intimă – verbală și nonverbală, de explorare reciprocă și creștere, care au la bază cele mai profunde nevoi de atașament. Pe cât de specială, pe atât de intensă, complicată și dificilă pe alocuri.


Afecțiune. Sex. Intimitate. Bani. Comunicare. Conflicte. Răceală. Loialitate. Infidelitate. Siguranță. Respingere. Joacă. Pasiune. Aventură.

Oricât de mult ți-ar plăcea sau te-ar durea, în termeni de atașament, relația de cuplu traduce similarități puternice între:

  • partenerul de cuplu și figurile primare de atașament (părinții tăi/ voștri),
  • interacțiunea cu partenerul de cuplu și cea cu figurile de atașament,
  • dinamica de cuplu și cea de familie.

Așa cum fiecare dintre voi este parte a propriului filon familial în care timp de generații de părinți, bunici, străbunici, stră-străbunici au trecut prin diferite evenimente tragice purtând în ei experiențe intense care au trecut într-o formă sau alta la succesori – prin modul de relaționare cu sine, cu ceilalți și cu lumea, de reprezentare, prin tipul de atașament, terapia de cuplu va atinge inevitabil, aspecte familiale, intersectându-se așadar, cu terapia de familie.

Pe măsură ce fiecare dintre voi, în cadrul procesului de psihoterapie de cuplu, va înțelege ceea ce se află în spatele comportamentelor și răspunsurilor emoționale ale sale și ale celuilalt, măștile cad, iar comunicarea se adâncește și câștigă în autenticitate și transparență. În terapia de cuplu, fiecare dintre voi e martor la modul în care celălalt – Ea sau El își elaborează exprimarea emoțională (frici intense legate de atașament), dar și experimentează modul în care se întoarce către el însuși/ ea însăși pentru a își împărtăși într-o manieră nouă și vie experiențele interioare cu trăirile, gândurile și nevoile sale.  Într-un climat de siguranță și încredere, veți putea explora împreună problemele, rămânând amândoi angajați în acest proces și în dialogul dintre voi, fără a vă retrage în colțul personal.


În final, veți elabora separat și împreună noi răspunsuri cognitive și emoționale, comportamente adecvate și o relație de cuplu care se va developa nu fără efort sau de la sine, ci cu grijă, intenție și atenție.