Exprimarea asertivă în fața CRITICII
În relație cu Critica, două fronturi de lucru se deschid în fața ta. Ambele sunt necesare și solicită lucru constant în excavare, explorare, înțelegere, simțire, observare, practică. În urma unui proces psihoterapeutic, clienții nu rămân atât cu informațiile, cu explicațiile, cu ipotezele lansate (nu că nu ar fi importante), ci cu modus-ul operandi deprins în relația și ședințele de psihoterapie.
Un front de lucru ține de a înțelege când, unde, cu cine, cum și pentru ce/ cine a apărut și apare Critica, precum și desigur, consecințele sale – rușine, teamă, frustrare, tristețe, evitare, îndoială, retragere, singurătate, durere Ține de a descâlci mecanismele prin care acestea s-au păstrat, întețit, automatizat și continuă să apară în relațiile din prezent. Ține de a observa și a înțelege cu mintea și cu inima ambele poziții: a Criticului și a Criticatului. Nu e nimic simplu ori liniar în acest proces, și cu atât mai puțin, ceva rapid. Procesul acesta te lasă cu muncă pe viață. Asemeni omului care își îngrijește responsabil grădina. Nu se ocupă de ea doar primăvara, ci pe tot parcursul anului. Azi, totul e bine în grădină, dar peste câteva zile nu mai e la fel.
Cel de-al doilea front de lucru este cel al echipării cu modalități de a răspunde, și nu a reacționa impulsiv și regretabil la replicile criticii, venite din exterior sau din interior. E vorba despre o practică ce se desfășoară mai întâi in vitro, în cabinet, în grup terapeutic, acasă cu sine folosind un caiet de lucru și ulterior, in vivo, prin expunerea directă și graduală la critica din relații.
Cristine Padesky, un psihoterapeut inovator și renumit, a dezvoltat Apărarea Asertivă a Sinelui ca modalitate de a îi echipa și antrena pe oameni cu abilitatea de a răspunde criticilor venite din partea celorlalți, dar și dinspre propria persoană. Această etapă o completează pe cea menționată anterior. Doar a înțelege, a descifra, fără a acționa, atunci când e nevoie, și în exterior este ca și cum ai fi la un spectacol de teatru, pe care îl și urmărești din sală, dar și în care ești același actor iar și iar și iar. Poți să îți înțelegi teama, umilința, micimea, înghețul, dară fără efortul acțiunii și punerii în act de noi acțiuni, poziționări și roluri, blocajul se păstrează. Înțelegi ceva doar pentru a înțelege, iar asta nu e suficient. Finalitatea stă în comportament.
În cadrul programului terapeutic desfășurat în grup – Față în față cu Critica: Cu fruntea și cu inima sus, abordăm ambele planuri de lucru. L-am numit cu fruntea sus, gândindu-mă la importanța prefrontalului în claritate, atenție și autoreglaj. Chiar dacă nu ne place, multe (nu toate!) critici au un fundament real. Cei mai mulți oameni ‘au tendința să furnizeze informații prețioase într-o manieră acuzatoare, incitându-și partenerul să pună în funcțiune imediat mecanismele de apărare’ (Harville Hendrix). Altele însă, ascund nevoi greu de recunoscut și de comunicat, și din punctul meu de vedere acestea sunt cele mai complicate, reclamă multă dibăcie și exercițiu.
Ca parte a stimulării și tonifierii exprimării asertive în fața criticii, în grupul terapeutic obișnuim să pornim de la situații reale și cât specifice în dinamismul lor intrapsihic și interpersonal. Desprindem din ele critica celuilalt și subtitrarea personală pe care softul personal o aduce instant. Virăm strâns la stânga (trecut) pentru a căuta și surprinde legăturile care întemeiază subtitrarea. Apoi, virăm la fel de strâns la dreapta, recăpătând direcția prezentului, reglând viteza așezându-ne în relația actuală și reeditând subtitrarea. O facem prin a cere lămuriri pline de interes și curiozitate vis-a-vis de mesajul celuilalt (critic – obiectiv sau sibiectiv): Hmmm. Cum adică?/ Stai așa că nu îmi e clar./ Spune-mi mai multe!/ Fă-mă să înțeleg! După aceea, frânăm ușor pentru a permite simțirii și gândirii să se alinieze în a recunoaște cu onestitate mai întâi către sine % de adevăr și % de neadevăr din critica celuilalt – E ceva adevărat ce îmi spune celălalt? Ce este și ce nu este adevărat din ce îmi spune celălalt? Apoi, cu inima sus, recunosc scurt și la obiect % de adevăr și/ sau % de neadevăr și față de celălalt rămânând deopotrivă de partea mea cu înțelegere și fermitate, nu și cu reactivitate – Ai dreptate cu…/ Și eu cred la fel…./ Aici te contrazic…./ Eu cred asta…/
În programul terapeutic Față în față cu CRITICA: Cu fruntea și cu inima sus!, noi parcurgem toți acești pași pe îndelete, prin experiență, nu pledoarie pedagogică. Prin experiențe din ce în ce mai asemănătoare cu cele din viața de zi cu zi.
Scopul acestui program terapeutic e cel de împuternicire în fața Criticii. Doar imaginează-ți cum ar fi fost dacă aceste competențe ar fi fost deprinse dinn familie, din anii școală? Din păcate însă, acolo dăm de multă Critică din partea adulților și un sentiment acut de micime. Dar dacă ai reușit ca măcar o dată să stai înalt(ă) în față Critcii, știi cât de grozav este! Ce stare de bine ai când rămâi de partea ta, fără să te faci mic(ă), când ai grijă de nevoile tale, fără să îl jignești pe celălalt sau să urli la el. Chiar dacă nu îi convine celuilalt. Chiar dacă se supără. Chiar dacă te/se pedepsește cu tăcerea și cu distanța. Știi cât de bine se simte când ieși din neputință, cu soluții, cu postură înaltă, cu fruntea deschisă și cu inima sus pentru tine. Participă la acest program terapeutic pentru a îți dezvolta capacitatea de a răspunde cu cât mai multă încredere și siguranță în fața Criticii.
În ce constă Programul Terapeutic Față în față cu Critica: Cu fruntea si inima sus!
- este un program terapeutic cu o structura predeterminată, care se desfășoară în 3 părți (2 sâmbete și o duminica – orele 9.00 – 12.30).
- în prima parte a programului terapeutic, vom explora și înțelege relația ta personală cu Critica, iar În cea de-a doua și a treia parte, ne vom concentra atenția și practica pe reglarea sistemului nervos (co-reglare/ autoreglare) sau altfel spus, distanțarea de tsunamiul emoțional (afect) pe care trăit în fața Criticii și activarea clarității minții și curajului întregii ființe, și pe echiparea riguroasă cu modalități sănătoase de răspunde și dialoga cu Critica;
- vei învăța cum să rămâi în fața Criticii prezent(ă) la tine, la ce se întâmplă și să comunici așa cum ai nevoie – cu centru de echilibru și curaj;
- vei face diferența între feedback și critică, între ce este și ce nu este critica, vei înțelege care sunt factorii care generază trăirea subiectivă a criticii.
- instrumentele de bază cu ajutorul cărora se va desfășura programul terapeutic Față în Față cu Critica sunt EXPERIENȚELE trăite din prezent. Vom folosi vocea, respirația și postura, creativitatea, întreaga energie și susținere a grupului, expunerea graduală la Critică, la limita dintre confort și disconfort.
- locație: Sediu Motherhood Center – Aleea Solca nr 8, zona Eroii Revoluției
- cost: 600 lei/ pentru toate cele 3 părți (în total 10h 1/2). Costul acoperă materialele și resursele necesare desfășurării programului terapeutic. Se achită 300 lei la înscriere și diferența până la data de începere a programului terapeutic.
- grup: 10 persoane
- program de desfășurare: 13 Ianuarie 2024 (partea I),14 Ianuarie (partea a II-a), 20 Ianuarie (partea a III-a) – orele 09.00-12.30.
- înscrieri până pe 28 Decembrie 2023: email – chetu.camelia@gmail.com.