Despre mine

Experiența mea profesională începe mai cu seamă în urmă cu 16 ani odată cu constituirea Cabinetului Individual de Psihologie Chețu Camelia acreditat de Colegiul Psihologilor din România. Ulterior, în 2007 am fondat Motherhood Center – centru de servicii prenatale și postnatale pentru a oferi suport psihologic specializat viitorilor părinți – gravide și viitori tați, iar din 2016 m-am alăturat Rețelei private de sănătate Regina Maria – Policlinica Floreasca, unde în regim de colaborare part-time, ofer consultații de consiliere psihologică și psihoterapie.

 Care este cazuistica psihologică (adulți și copii) pe care m-am specializat?

Încă de la început, cu primele ședințe de consiliere psihologică și apoi de psihoterapie, am fost interesată să descopăr în timp real, anticipativ sau retroactiv forțele necunoscute – obscure sau clare, dar și pe cele cunoscute care acționează asupra copiilor în devenirea lor ca adulți.

  • Mesaje transmise repetat de părinți, bunici sau alți adulți, aparent nebăgate în seamă de copil.
  • Emoții și pulsiuni descărcate în raport cu te miri ce manifestări ale copilului – trosnitul degetelor, lentoarea sau agitația cu care se mișcă, curajul de a vorbi deschis despre gândurile care gonesc prin minte, senzațiile care curg prin corp ori nevoile lui insistente.
  • Episoade cu experiențe intrigante și revoltătoare pentru inima și mintea umană ca: demisia din rolul de părinte prin abandonarea copilului, ca violența crudă și palmele grele, asalturile sexuale și atacurile verbale feroce.
  • Boli și morți „nedrepte". Ca atunci când copilul abia născut moare din diferite motive ori părintele moare pe neașteptate.
  • Episoade blânde, cu mângâieri afectuoase și îmbrățișări odihnitoare, tandrețuri dulci și vitaminizante.
  • Instrumente clare și sănătoase care îl abilitează pe copil să citească harta terenului necunoscut care se deschide în fața lui.

Sunt profund recunoscătoare fiecărui client (adult) pentru ce a adus și aduce cu sine – în minte, în suflet, în corp, ori de câte ori a intrat sau intră în cabinetul meu. Durerea și furia de a fi înșelat de partener (infidelitate în cuplu), rușinea față de propriul corp, blocajele sexuale, rutina din viața de cuplu,  teama de a vorbi în public, frica de rămâne singur (divorț), incertitudinea și îndoiala persistentă de a rămâne/ pleca din relația de cuplu, negarea, revolta și deznădejdea în urma morții propriului copil, iubit (ă) sau părinte (mamă/ tată), neputința în fața bolii incurabile care pune stăpânire pe sine sau cei apropiați, dificultatea de a își păstra calmul, veselia și blândețea în relație cu proprii copii, distorsiunile cognitive specifice tulburărilor psihice, dependențele de alcool ori jocuri de noroc. Toate  gândurile, nevoile și trăirile emoționale sunt binevenite.

Mă bucur să lucrez cu copilul (mic și mare) pe care sa îl însoțesc în procesul descoperirii de sine, înfruntării propriilor frici (tema de a fi certat, teama de a greși, teama de monștri, animale, separare, moarte etc.), stabilirii și menținerii de relații autentice cu membrii familiei (ex. rivalitate între frați), exprimării personale autentice curajoase prin conștientizarea gândurilor, emoțiilor, senzațiilor, nevoilor și externalizarea lor verbală și nonverbală în relație cu sine și ceilalți (ex. moartea unui membru al familiei, manifestări psihosomatice ca diferite afecțiuni repetitive – dureri de cap, laringită, constipație, diaree, enurezis, encomprezis etc.), dezvoltării empatiei, (ex. agresivitate, bullying), autoreglării emoționale (ex. hiperactivitate) și concentrării atenției.

Care este cazuistica psihologică (adulți și copii) cu care nu lucrez?

Recunosc. Nu am experiență și nici atâtea cunoștințe pentru a lucra cu cazuisticile psihologice de mai jos:
  • Tulburări de identitate sexuală (transsexualism/ transvestitism)
  • Tulburări de preferință sexuală (fetișism, exhibiționism, sado-masochism, voyeurism etc.)
  • Tulburări de spectru autist

Cum practic procesul psihoterapeutic? 

Procesul de psihoterapie așa cum îl practic eu este fundamentat pe formarea teoretică și practică în PEU (Psihoterapie Experiențialist-Unificatoare), în Ego States Therapy,  în Theraplay US,  dar folosind si tehnici și concepte specifice Terapiei familiei focusate pe atașament (Daniel Hughes), Mindfulness, Life Span Integration (Peggy Pace), Imaginal Nurturing (Aprilie Steele) și Accelerated Experiential-Dynamic Psychotherapy (Diana Fosha & Robert Neborski).

Mai multe detalii despre proces poți accesa în conținuturile indexate în categoria Servicii.

Studii de specialitate

       Am studiat Psihologia în toate treptele educaționale posibile. Liceu. Facultate. Master. Doctorat.

Liceu Pedagogic. Facultatea de Psihologie și Științele Educației. Master în Psihoterapie și psihodiagnostic. Doctorat în Psihologie Prenatală și Perinatală. Ultimele 3 – în cadrul Universității București. 

Am intrat la facultate în ani de competiție acerbă (n. 1999). Masterul l-am urmat imediat (2003-2005), în timp ce aveam și primul job în domeniul protecției sociale. Am continuat cu procesul formării în Psihoterapie Experiențială a Unificării centrată pe adult-copil-cuplu-familie (n. total 650 ore de analiză didactică, formare și abilitare) și implicit, cu primii clienți pe parte de consiliere psihologică și apoi, psihoterapie.

În 2007, am înființat Motherhood Center – centru de servicii prenatale și postnatale, în cadrul căruia am integrat la scurt timp și Cabinetul Individual de Psihologie Chețu Camelia. Anexarea celor două entități juridice a contribuit major nu doar la consolidarea și la extinderea experienței mele profesionale prin intensificarea semnificativă a portofoliului de clienți și desigur, a cazuisticii psihologice, ci și la fundamentarea expertizei pe un segment extrem de important, dar și puțin explorat în România, respectiv Psihologia Prenatală și Perinatală.

       Nevoia de upgradare profesională continuă, preocuparea și pasiunea mea pentru cercetare științifică și problematica atașamentului ca sursă generatoare a conflictualității intrapersonale și interpersonale, cât și ca modalitate de intervenție psihoterapeutică și vindecare – toate m-au motivat să trec la următorul nivel. Doctorat. Așa că am aprofundat, teoretic și practic, legătura dintre avort spontan – sarcină – atașament prenatal în lucrarea de doctorat cu titlul „Psihodiagnoza și optimizarea atașamentului prenatal la gravidele cu istoric de avort spontan”.

De-a lungul anilor, abordarea psihoterapeutică pe care o practic a câștigat în maturitate și profunzime prin munca de zi cu zi cu clienții în cabinet, prin documentări riguroase, prin publicarea de studii în jurnale indexate științific și prin participarea la conferințe internaționale de psihologie dedicate specialiștilor, atât ca speaker, cât și ca audient.

Participări conferințe și evenimente internaționale de Psihologie

2019 – Ego States Therapy Training (Londra)

2017  Congress Attachment and Trauma – Human evolution and recovery (Roma, Italia)
2017  International Congress on Clinical & Counselling Psychology (Bari, Italia) – prezentare studiu Psychological Intervention for Improving Prenatal Attachment of Pregnant Woman with a History of Previous Miscarriage;
2016 – International Society for Pre- and Perinatal Psychology and Medicine (Stolpen, Germania) – prezentare cercetare Impact of Previous Early Miscarriage on Subsequent Pregnancy;
2015 – Conferința de Psihoterapie Experiențială și Dezvoltare Personală Unificatoare – prezentare lucrare Efectele tehnicilor artterapeutice asupra atașamentului prenatal matern;
2014 – Proiectul de Educație Complementară și Alternativă – Aplicații Experiențiale „Zilele dezvoltării personale unificatoare” – susținere workshop Experiența despărțirii, separării, pierderii – moment de a descoperi mai mult din bogăția interioară;
2013 – formare în Theraplay & Marschak Interaction Method, The Theraplay Institute (Istanbul, Turcia)
2012 – workshop Eating disorders – prof. Cristina Jenaro