WORKSHOP PENTRU SPECIALIȘTI: Intervenția psihologică de optimizare a atașamentului prenatal al gravidele cu istoric de avort spontan
– De ce gravidele cu istoric de avort spontan?
R.) Pentru că statisticile la nivel global arată că 25% din sarcini se finalizează prin avort spontan, 59-80% din aceste femei rămân din nou însărcinate, 4% trec prin al doilea avort spontan, iar 0,16% trec chiar prin al treilea avort spontan. Pentru că avortul spontan e o experiență intensă și complexă psihologic, fiziologic, social. E experiența unui eveniment care întrerupe neașteptat și neintenționat o sarcină. E experiența unui eveniment de pierdere care se asociază cu simptomatologie de tip anxios/depresiv, care în următoarea sarcină crește riscul complicațiilor prenatale, nașterii premature și greutății mici la naștere. Pentru că adesea, femeile cu istoric de avort spontan se simt și rămân neînțelese în relație cu medicii care fac referire la acest eveniment ca fiind „doar un accident”.
Momentul în care gravidele intră în cabinetul psihoterapeutului nu e deloc întâmplător. Ele vin după ce vor fi încercat tot ce știuseră, aflaseră de la cei din jur, tot ce putuseră să facă deja …. fără ca ceva din acestea să le fi ajutat prea mult. În timp, asta înseamnă că intră în cabinetul tău undeva în al II-lea sau chiar în al III-lea trimestru de sarcină. Prin urmare, prea mult timp pentru intervenția psihologică până când vor naște și vor intra într-o nouă etapă extrem de solicitantă pentru ele, nu ne mai rămâne. De aceea, este nevoie ca obiectivele terapeutice să fie cât mai curând clarificate și comunicate gravidelor. „Uite, ce putem și ce nu putem lucra până vei naște și de ce!”
Ca în orice etapă de debut a unui proces psihoterapeutic, primele ședințe vin cu o abundență și diversitate de date, informații și relatări din parta gravidelor. Aceste aspecte ne pot deturna ca specialiști de la articularea, validarea și mai apoi, urmărirea obiectivelor de lucru, tentându-ne să intrăm și să explorăm împreună cu gravidele alte planuri existențiale.
De aceea mai întâi de toate, terapeutul trebuie să cunoască nu doar teoria și cercetarea atașamentului, dar și cum să le aplice concret față în față cu gravidele, precum și în etapele metodologice specifice derulării procesului psihoteraputic.
Sâmbătă 17 octombrie, de la 09.30 la 12.30 voi susține workshop-ul Intervenția psihologică pentru optimizarea atașamentului prenatal la gravidele cu istoric de avort spontan. Scopul acestui workshop nu e acela de a prezenta o rețetă de intervenție, ci o grilă cu elementele specifice acestui tip de intervenție, având în vedere intervalul scurt de timp pe care ca specialiști îl avem la dispoziție împreună cu gravidele.
În cadrul acestui workshop, participanții: – vor descoperi care sunt elementele de referință din Teoria Atașamentului pentru intervenția psihologică de optimizare a atașamentului prenatal la gravidele cu istoric de avort spontan, cum le urmărim în discursul gravidelor și ce facem cu ele; – vor deprinde alfabetul limbii atașamentului și vor învăța să comunice cu gravidele în acest format; – vor învăța cum să lucreze cu suferința pierderilor prenatale și frica de o nouă pierdere, familiarizându-se cu modalități eficiente de procesare a acestor evenimente traumatice; – vor învăța cum să faciliteze și stimuleze atașamentul prenatal prin forme de pline de sensibilitate de interacțiune materno-fetală.
Am gândit acest workshop să fie fundamentat pe 3 întrebări-pivot: Ce (înseamnă/ facem)? De ce (facem ceea ce facem)? Cum (facem)?
–
Detalii organizatorice: 17 OCT. 2020, orele 09.30 - 12.0 Mod de desfășurare: online, Zoom, concret și interactiv. Adresabilitate: psihologi cliniceni, psihoterapeuți, studenți psihologie Preț: 100 lei (se achită prin transfer bancar în baza facturii proforme primite din partea organizatorului) Înscrieri: office@motherhood.ro, chetu.camelia@gmail.com. Lector: Camelia Chețu - doctor în psihologie cu lucrarea de doctorat Psihodiagnoza și optimizarea atașamentului prenatal la gravidele cu istoric de avort spontan, conferențiar Facultatea de Psihologie și Șiințele Educației, fondator Motherhood Center.
[…] a atașamentului prenatal la gravidele cu istoric de avort spontan (mai multe detalii găsești aici). De când am văzut programul, mi-a atras atenția subiectul abordat, întrucât, deși nu se […]