
”Crede în tine!” – Program de suport psihologic pentru elevi/ Evaluarea Nationala 2025
Mult a fost, puțin a rămas până la examenul de Evaluare Nationala 2025. Odată cu debutul anului școlar curent, elevii claselor a VIII-a au început și continuă să învețe și exerseze, în ritmul lor, singuri și împreună cu profesorii de la școală, precum și cu cei de la meditații, subiecte de examen.
Apropierea concretă a Evaluării Nationale stârnește emoții și reacții de tot felul, atât pentru elevi, cât și pentru părinți. Din experiența mea de cabinet, unii elevi se simt motivați, învață strategic, au o rutină susținută de studiu, se simt mai încrezători, mai mulțumiți de ei înișiși, mai siguri pe procesele lor de gândire matematică, memorie, creativitate, exprimare literară de la un test la altul pe care îl rezolvă. Alții însă, sunt puternic demotivați să învețe, se simt nepuntincioși, necăjiți și frustrați din pricina dificultăților pe care le întâmpină și a renunțărilor pe care trebuie să le suporte pentru a avea suficient timp de studiu, pentru a se putea concentra. Sunt și copii extrem de bine pregătiți, supramotivați, care stau aplecați cu îndârjire asupra manualelor și caietelor de lucru, care învață și exersează până târziu în noapte, care refuză orice altceva ce nu are legatură cu Evaluarea Natională, îngrijorându-se în exces și epuizându-se vizibil. Nu mai mănâncă, nu mai dorm bine, se agresează fizic – se zgârie cu unghiile pe brațe, pe față ori pe picioare, se lovesc în frunte, își smulg șuvițe întregi de păr din cap.
Examenul de Evaluare Natională nu este doar un examen de verificare a cunoștințelor acumulate de-a lungul anilor de școala, ci și un examen de evaluare a dezvoltării și stabilității psihice. Felul în care copiii fac față, emoțional și comportamental, pregătirii, apropierii și susținerii lui, ne arată cât de vulnerabili sau rezilienți sunt, cât de imaturi sau maturi psihologic sunt in raport cu vârsta desigur, cât de susținuți sau presați sunt din exteriorul (părinți, profesori) și din interiorul lor. Toate aceste 3 etape ale procesului (pregătire, apropiere, susținere) implică mecanisme de trezire și menținere a motivației, de organizare și planificare, de amânare a gratificărilor imediate, de dozare a efortului și timpului pentru invatare în funcție de nivelul și obiectivele lor, dar și capacitatea de autoevaluare.
Dupa ce în 2024, am susținut primul grup de suport psihoemoțional destinat elevilor înainte de examenul de Evaluare Nationala – ”Crede în tine!”, în perioada 17 Mai – 14 Iunie 2025 vom organiza un nou astfel de grup.
Într-un spațiu, în care copiii se simt suficient de liberi și în siguranță să își exprime gândurile (oricare ar fi ele), emoțiile (indiferent de tipul și intensitatea lor) despre ei și despre acest examen, ne propunem:
– să fim alaturi de ei și să îi însoțim îndeaproape în trăirile lor pentru a le întelege, accepta și găsi (daca e cazul) modalități sanogene de exprimare a lor în relație cu ei înșiși, dar și cu ceilalți;
-să le aducem în fata minții și să le scoatem astfel, în evidență resursele și capacitățile pe care fiecare dintre ei le deține;
– să ”resuscităm” motivația de a continua să studieze, determinarea de a rămâne concentrați pe ceea ce contează în această perioadă și atenția pe care o angajează în parcurgerea textelor literare, exercițiilor/ problemelor de matematică, cerințelor specifice și elaborării răspunsurilor;
– să își formeze modalități de a face față psihologic situației de examen, mobilizându-și atenția, stăpânirea de sine, concentrarea, simțindu-se mai încrezători în fața anxietății de test si de perfomanță.
Fiecare dintre cele 5 părți ale acestui program de suport se axează pe obiective specifice (Motivație, Atenție, Anxietatea de testare, Anxietatea de Performanță, Autoreglaj) și va include întâlniri cu elevi de clasa a IX-a, care sa îi ajute să își facă o reprezentare mai realistă cu privire la opțiunile de liceu pe care le au.

Detalii organizatorice:
- Grup: nr. maximum de participanti: 8 copii (elevi clasa a VIII-a)
- Cand? Sambata, 17 Mai, 24 Mai, 31 Mai, 7 Iunie, 14 Iunie 2025, orele 14.00 – 16.00
- Unde? Bucuresti, Sediu Motherhood Center – Aleea Solca nr. 8
- Preț: 500 lei (toate cel 5 parti). Programul poate fi accesat doar in format integral, nu pot fi achizitionate sedinte separate.
- Echipa: Dr. psih./ Lector Univ. Camelia Chețu, Psih. & Consilier școlar (școală de stat) Ruxandra Ivașcu, Psih. & Consilier școlar (școală privată) Teodora Ghinea.
- Info suplimentare și înscrieri: chetu.camelia@gmail.com