
Anxietatea de testare si Evaluarea Nationala 2025
Anxietatea de testare este o formă specifică a anxietății de performanță (care are în vedere, prin excelență, rezultatul testării), cu un rol deosebit de important în determinarea performanței academice, care apare în preajma și în timpul unui examen așa cum este cel de Evaluare Nationala. Presupune o concentrare excesivă pe sine, teama de emoții și este adesea legată de teama privind consecințele luării de note mici la Evaluarea Nationala – ”O să mă fac de râs. O să vadă că nu sunt atât de bună. O să îmi dezamăgesc părinții/ profesorii. O să îmi ratez șansele.”
O stare de anxietate severă îi poate face pe elevi să amâne învățatul pentru examenul de Evaluare Nationala, să îl lase pe ultima sută de metri, să își umple timpul cu lucruri mai puțin relevante pentru examen, să pună în act diverse manifestări psihologice și somatice care să îi împiedice să se poată prezenta la testare. De asemenea, îi poate face să se organizeze ineficient, să învețe în salturi și inconsistent sau dimpotrivă, să nu se mai poată opri din învățat. Un amestec de nesiguranță, de neputință și agitație se instalează în universul lor interior.
Anxietatea de testare o întâlnim frecvent la copiii care nu au încredere în capacitățile lor cognitive, emoționale, sociale, deși paradoxal, în realitate, majoritatea le dețin. Dacă nu sunt însă, recunoscute de ei înșiși, e ca și cum nu ar exista. Sunt copii măcinați de perfecționismul, duritatea și critica părinților, de nevoia de a concura, a depăși ori a se ridica la același nivel de performanță cu a unor membri din familie sau a altor colegi, de presiunea de a dovedi si astfel, a își merita iubirea, valoarea. La orizontul psihicului lor e frica de eșec. Se îngrijorează și se critică aspru, experimentează dureri de cap, tremur, insomnie, probleme digestive, ritm cardiac crescut și se disting prin stări accentuate de nervozitate, tensiune, incertitudine, frică. Nu cred să existe clasă în școală, fără un astfel de copil.
În acest sens, legat de examenul de Evaluare Nationala e foarte important ca profesorii de la școală și de la meditații să își facă o rutină la începutul/ sfârșitul orei, în pauze, pe coridor sau în curtea școlii, în timpul sau în afara programului de lucru, în care:
– să fie cât mai bine informați cu privire la acest tip de anxietate care se aprinde în preajma testelor și examenelor;
– să îi invite să vorbească despre cum se simt în această perioadă, ce le este greu, ce îi ajută sau îi împovărează;
– să privească dincolo de aparențele pe care copiii le afișează, să ajungă astfel, cât mai aproape de ființele lor;
– să îi încurajeze și să le dea feedback pozitiv, individual și colectiv, apreciindu-le eforturile, arătând empatie, indiferent de performanțele lor;
– să fie atenți atunci când se simt dezamăgiți că un anumit elev sau câțiva dintre ei au dificultăți de înțelegere, greșesc ori nu învață, să nu li se adreseze tuturor elevilor, particularizându-și mesajele sau, și mai bine, oferindu-le adecvat, în privat,
– să le țină cât mai puține pledoarii, să îi certe și să îi amenințe rar, cu măsură în ton și conținut;
– să îi echipeze cu strategii eficiente de abordare a testelor în baza unor scenarii diferite: ordinea rezolvării subiectelor, ce sa facă dacă nu știu să rezolve un item, dacă nu își amintesc caracteristicile unui gen literar sau o formulă matematică etc. La fel cum profesorii trebuie să îi învețe pe copii cum să învețe, trebuie să îi învețe și cum să abordeze rezolvarea unui test.
O stare emoțională moderat acidulată însă, numită în psihologie optimum de anxietate, are potențialul de a îi așeza pe copii la birou, de a deschide caietele și manualele, de a își investi energia psihică și fizică în actul studiului. Duce așadar, le responsabilitate și motivare pentru tot ce implică examenul de Evaluare Natională.
Crede în tine! este un program de suport psihologic configurat special pentru a acoperi nevoile elevilor de clasa a VIII-a, care la sfârșitul lunii Iunie vor susține examenul de Evaluare Națională. Scopul acestui program e acela de îi ajuta pe copii să intre in examen cu cât mai multă încredere și claritate mentală, reușind să facă față emoțiilor și presiunii care apar într-un astfel de context.

Ultimele două luni și jumătate de studiu și de pregătire psihologică în a își revitaliza motivația, atenția și concentrarea, precum și în a se descurca cu stresul și teama de eșec pot face diferența din a trece la succes și o experiență suficient de bună la examenul de Evaluare Nationala.
Mai mult detalii găsiți aici.
Detalii organizatorice:
- Grup: nr. maximum de participanti: 8 copii (elevi clasa a VIII-a)
- Cand? Sambata, 17 Mai, 24 Mai, 31 Mai, 7 Iunie, 14 Iunie 2025, orele 14.00 – 16.00
- Unde? Bucuresti, Sediu Motherhood Center – Aleea Solca nr. 8
- Preț: 500 lei (toate cel 5 parti). Programul poate fi accesat doar in format integral, nu pot fi achizitionate sedinte separate.
- Echipa: Dr. psih./ Lector Univ. Camelia Chețu, Psih. & Consilier școlar (școală de stat) Ruxandra Ivașcu, Psih. & Consilier școlar (școală privată) Teodora Ghinea.
- Info suplimentare și înscrieri: chetu.camelia@gmail.com