Un bătrân trăia în apropierea un teren viran unde băieților din împrejurime le plăcea să joace baseball din zori și până la apus. Trebuie să vă spun că acest lucru îl deranja profund pe bătrân pentru că nu putea avea deloc parte de liniște și pace pe parcursul zilei.

Fiind la viața lui psiholog, acum doar un pensionar, s-a gândit la cum să facă acest teren neatractiv pentru jocul băieților. Așa că s-a dus la ei și le-a povestit cât de mult îi place să îi privească cum se joacă și cât de mult se bucură să îi audă urlând. Le-a spus că dacă vor veni și în următoarea zi, îi va da fiecăruia câte un dolar. Băieții au fost nespus de încântați la acceastă veste.

Zis și făcut. Bătânul le-a dat câte un dolar timp de trei zile la rând. În a patra zi le-a spus că poate să le dea doar câte 50 de cenți. Băieții au fost un pic dezamăgiți și supărați, dar au hotărât să joace în continuare. În a cincea zi, bătrânul le-a spus că, din păcate, poate acum să le dea doar câte 25 de cenți. Din nou, nemulțumiți băieții au agreat să nu renunțe la joc. În a șasea zi, le-a spus că poate să le dea doar….. 1 cent. Auzind asta, băieții atâta s-au supărat că au refuzat să mai joace și nu au mai trecut pe acolo niciodată.

 

E o nuvelă care ilustrează cum una dintre cele mai plăcute și dorite activități poate să se transforme în una dezamăgitoare doar folosind inadecvat instrumentele de motivare. Pentru a funcționa eficient ca tehnici de motivare, este nevoie ca recompensele să fie cu grijă selectate și introduse în relație cu ceilalți mici și mari.

 

NB. Nuvelă – preluare după Richard Lavoie „The motivation breaktrough. 6 Secrets to Turning On the Tuned-Out Child”.