Viitori părinți
Curs: Puericultură – Îngrijirea psihologică a bebelușului
Workshop: Atașament prenatal
Scop: Optimizarea atașamentului prenatal/ postnatal, facilitarea identificării nevoilor copilului și dezvoltarea abilităților de a le satisface prompt și adecvat.
Premise: Datorită specificului contextului socioeconomic, adesea viitorii/ proaspeții părinți se văd ajunși în situația de a avea grijă singuri de bebelușul lor. Singuri, în condițiile în care unul dintre cei 2 proaspeți părinți, cel mai adesea tatăl lipsește un interval de 8-10 ore/ zi, fiind la serviciu.
În plus, coexistența condiției sarcinii, a dinamicii și solicitărilor profesionale, iar ulterior a „standardelor" contemporane cu privire la creşterea copiilor şi schimbările abrupte din stilul de viaţă al femeilor (gravide, proaspete mame) şi bărbaţilor (viitori/ actuali tătici), precum și al relației de cuplu generează, fără excepție, complicații emoționale inter- și intrapersonale.
Grup-țintă: viitori părinți (gravide și viitori tați)
Părinți
Workshop: Joc și cele 4 misiuni ale părinților Provocare, Implicare, Grijă, Structură
Scop: Cultivarea unei relații autentice, sănătoase și fericite între părinți și copii
Premise: Pentru început, modul în care copilul se simte văzut, auzit, simțit în relație cu părinții săi constituie cadrul de developare a structurii sale de personalitate. Climatul emoțional al relației părinte-copil este cel în care împreună pornesc în 4 misiuni importante pe tot parcursul vieții:
1. Structura (= ritualuri, rutină, reguli, mod de organizare, comunicare clară și transparentă, co-reglare) care se constituie ca siguranță ca element de design interior al personalității copilului.
2. Provocare (= autonomie, autodepășire, asumare, riscuri) care duce la încredere în sine.
3. Grijă (= îngrijire, tandrețe) – care conduce la certitudinea copilului că este iubit și iubibil.
4. Implicare (= atenția, exclusivitatea, dedicarea prinților) tradusă implicit prin „Îmi place atât de mult să fiu aici acum cu tine! Nu ești singur. Tot ce vreau este să fiu cu tine." – ceea ce se decantează ca bucurie trăită împreună, conectare și acordaj emoțional.
Grup-țintă: Părinți de copii cu vârste cuprinse între 2 – 10 ani
Copii
Workshop: „Cu atenție"
Scop: Îmbunătățirea atenției copiilor
Premise: Nimeni nu se naște echipat cu atenția bine dezvoltată. Ca și a vorbi, a merge, a scrie, a socoti, a fi atent este o abilitate care se dobândește și se dezvoltă în interiorul relației dintre copil și ceilalți/ mediu.
Grup țintă: copii care întâmpină dificultăți de a își concentra și menține atenția concentrată la școală și în viața de zi cu zi. Sunt copiii despre care cel mai adesea îi auzim pe cei mari – părinți, cadre didactice etc., descriindu-i ca fiind „neatenți", fie că sunt distrași cu ușurință din activitatea pe care o desfășoară de diferite sunete care ajung la ei, de obiecte/persoane/ viețuitoare din jurul lor, fie că pică pe gânduri, visând constant cu ochii larg deschiși, fiind distrași de ceva din interiorul lor.